Onlinemätningar av brytningsindex säkerställer hög kvalitet

Mätningar av Brytningsindex (Refraktionsindex): Fördelar och tillämpningar
Brytningsindexteknik är det idealiska sättet att mäta vätskekoncentrationer, vilket ger många fördelar inom flera tillämpningsområden.

Maselli har sedan 1948 varit ledande inom tillverkning av refraktometrar för inline- och laboratoriebruk som kan mäta vätskekoncentrationer i alla typer av vätskeströmmar. Ett av skälen till vår framgång kommer från den teknik vi använder: refraktionsindex (RI).

Refraktometri är den teknik som mäter hur ljuset bryts när det passerar genom ett visst ämne. En refraktometer är ett optiskt precisionsinstrument som är konstruerat för att mäta RI hos vätskor, varifrån koncentrationen automatiskt beräknas.
Den grundläggande skalan för en refraktometer är RI. Det finns dock många etablerade samband mellan RI och koncentrationen av ett löst ämne, från vilka särskilda skalor kan härledas och byggas in i en refraktometer. De mest använda skalorna är de som baseras på socker i vatten. Brixskalan* är till exempel en allmänt erkänd skala för kvalitetskontroll.

*Brix är en sockerskala som bygger på förhållandet mellan RI (589,3 nm natrium) och viktprocent sukros i vatten vid 20 °C.

I många tillämpningar föredrar man att använda refraktometrar på grund av de inneboende fördelarna med denna typ av teknik. Inline-refraktometrar kan användas för kontinuerlig, extremt noggrann identifiering av ämnen i realtid och bestämning av kritiska faktorer som koncentration och renhet i lösningar. De fördelar som följer av användningen av RI-teknik är följande:
– Mätningen är oberoende av provets egenskaper: den kan utföras på vilken binär vätska som helst oavsett densitet.

– Den påverkas inte av närvaron av partiklar/fibrer.
– Den påverkas inte av produktens turbiditet eller färg.
– Ingen avvikelse över tid.
– Inga rörliga delar: underhållsfritt.
– Lätt att installera med hjälp av skräddarsydda fästen.
– Robust, hygienisk och CIP/SIP-resistent.
– Intuitivt med de mest använda gränssnitten

Masellis sortiment av inline-refraktometrar omfattar olika modeller och konfigurationer baserade på det mätområde som behövs och anläggningens kvalitetsmål:

UR24 – Mycket noggrann processrefraktometer
UR62 – Enklare processrefraktometer
URX1 – EX-klassad processrefraktometer.

De vanligaste användningsområdena för Maselli In-line-refraktometrar är: Livsmedel och drycker (läsk, öl och juicer), kemikalier, petrokemiska produkter, läkemedel och textilprodukter.

Läs mer hos Maselli genom att klicka här

Kontakta sedan oss på Oleinitec för diskussion kring en förbättrad kvalitetskontroll hos er.

 

Om tillverkaren:

Maselli grundades redan 1948 och är fortfarande ett familjeföretag som kan glädja sig med 3 generationer av konsekvent tillväxt.

Deras huvudkontor ligger i Parma, Italien, med ett världsomspännande nätverk av systerföretag, distributörer och agenter för att betjäna den globala marknaden både när det gäller försäljning, support och service.

Masellis uppdrag har alltid varit att studera, konstruera och tillverka analysatorer för inline- och laboratoriekvalitetskontroll som bygger på innovativ optisk teknik som klarar av de mest kritiska utmaningarna inom den moderna industrin.

Numera är de en ledande leverantör av analysinstrument med tusentals installationer över hela världen.

De erbjuder ett instrumentprogram i världsklass som finns i olika modeller och många konfigurationer för att uppfylla de specifika applikationskraven i flera branscher: från livsmedels- och dryckesindustrin till läkemedelsindustrin, kemisk industri, petrokemisk industri och textilindustri….

Produktsortimentet är specialiserat på teknik för vätskeanalys med olika och omfattande tillämpningar inom de flesta industrisektorer: analys av brytningsindex, Brix, % Diet, koldioxid, syre, alkohol, extrakt, pH och konduktivitet både i processen och på laboratoriet.

Kontakta oss om du vill ha ett besök eller på annat sätt veta mer.